De Ubambu Stand aangeraden door specialisten!
Even een voorstelrondje…
Mijn naam is Erik Kramer en ik ben sinds 2004 werkzaam als Fysiotherapeut en Manueeltherapeut. Na wat wisselende werkplekken te hebben gehad, ben ik in 2009 in dienst getreden bij Verheul & Weerman fysiotherapeuten waar ik sinds een paar jaar mede eigenaar van ben.
Mijn aandachtsgebied ligt op het musculoskeletale gebied en met name op de nek- schouder regio. Ik onderzoek en behandel zowel in de eerste- als in de tweede lijn, en werk ik nauw samen met huisartsen en orthopeden. Nek- en schouderklachten komen veelvuldig voor bij beeldschermwerkers. Vaak komt dit doordat er te lang gezeten wordt en te weinig bewogen wordt.
Dit jaar staat in het teken van het coronavirus, wat voor invloed heeft dit op je werk?
In eerste instantie de lockdown, een situatie waar wij niet of nauwelijks patiënten konden zien. De patiënten die ik heb gezien waren acuut geopereerd of hadden ontstekingen waarbij behandeling noodzakelijk was. De rest van de tijd bestond uit digitaal coachen op afstand en oefeningen meegeven om de patiënten te laten bewegen. Binnen de praktijk was dit echter niet mogelijk, dus de impact was groot tijdens de lockdown. Nadat de praktijk weer open mocht gaan, moest er een grote inhaalslag gemaakt worden bij zowel geopereerde patiënten als bij mensen die bijvoorbeeld allemaal thuiswerken. Door het thuiswerken zijn vooral klachten ontstaan aan nek, schouder en/of rug. Dit speelt op door de combinatie langdurig zitten, onvoldoende bewegen en veelal ook stress door bijvoorbeeld het wegvallen van de sociale contacten op de werkvloer en in prive. Bij langdurige stress kunnen ook lichamelijke klachten ontstaan. Wij zien deze klachten toenemen bij ons op de praktijk sinds de Covid-19 uitbraak.
Wat voor advies geef jij mee aan thuiswerkende patiënten?
In het algemeen geldt dat er meer moet worden bewogen. Men moet meer bewegen gedurende de dag, we bewegen met z’n allen helaas veel te weinig. Dit betekent dus dat als je de hele dag zit, het een negatieve invloed heeft op je welzijn. Als je gedurende de dag wat meer beweegt, zoals een ommetje buiten lopen, een call staand doen of simpele lichamelijke oefeningen doen tijdens de pauzes. Voor corona bewoog men in principe meer, er werd bijvoorbeeld gefietst naar werk of naar de trein gelopen etc. Nu staat men op uit bed, de computer wordt aangezet en je gaat aan de slag met je werk. Dit is een groot verschil met voor corona. Ik probeer daarom bij zoveel mogelijk mensen het bewustzijn te creëren dat je niet zo extreem veel moet gaan zitten, hier komen gewoon ongelofelijk veel klachten vandaan. Daarom sta ik achter jullie concept (letterlijk en figuurlijk), puur dat er de mogelijkheid is dat je gedurende de dag kan afwisselen tussen zittend en staand werken. Ik geef mensen niet meer de adviezen hoe je nou goed moet zitten, ik geef ze juist het advies om meer te gaan staan. Een uitspraak die ik daarom vaak doe als mensen vragen “wat is een goede houding?”. Dan zeg ik “de volgende houding!” Bij zitten is de volgende houding staan en bewegen..
Zou jij de Ubambu Stand aanraden aan je patiënten?
Zeker! Ik vind het erg belangrijk dat mensen de stimulatie krijgen om tijdens het werken meer te gaan bewegen. Dit is mogelijk met jullie product, omdat het nu makkelijker is om dynamisch te werken met een afwisseling tussen zitten en staan. Je wordt gestimuleerd om meer te gaan bewegen. Dit is iets wat vooral in deze tijd heel erg belangrijk is!